Kurczak to najbardziej lubiane mięso drobiowe wśród Polaków. Przygotowywane na różne sposoby często stanowi główną rolę podczas obiadu. Dla urozmaicenia można podawać go w całości. Tak przygotowany faszerowany kurczak z dodatkiem warzyw będzie idealnym sposobem na niedzielny lub świąteczny obiad.
Kurczak pełen skarbów
Wiele osób faszerowanego kurczaka kojarzy ze świętami, a jego farsz z mieszanką mięsno-warzywną. To sposób na to, by w diecie móc dostarczyć sobie więcej witamin z warzyw i białka z mięsa. Kurczak jako białe mięso zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, znaleźć w nim można także cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B. Jego spożywanie wpływa na zwiększoną zdolność organizmu do pobierania energii z jedzenia oraz wzmacnia układ immunologiczny.
Do nadzienia całego kurczaka użyć można różnych warzyw. W poniższym przepisie wykorzystano cebulę, marchew oraz pietruszkę, które stanowią źródło witamin A, C, K oraz licznych minerałów i pierwiastków. Takie połączenie może pomóc przełamać niechęć dzieci do warzyw, a przygotowanie kurczaka w tej formie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.
Składniki:
— kurczak o wadze około 1,2 kg
— 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
— 2 dość duże marchewki
— pęczek natki pietruszki
— 1 cebula
— 1 jajko
— olej
— 2 ząbki czosnku
— pieprz
— ostra papryka w proszku
— sól
Przygotowanie
Marchewki obrać, pokroić w kostkę. Umyć natkę pietruszki, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Mięso mielone doprawić do smaku solą, papryką, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość wyrobić na jednolitą, gładką masę, dodając jajko. Na koniec wymieszać masę mięsną z kostkami marchewki, zrumienioną cebulką i posiekaną natką pietruszki.
Nadzieniem mięsno-warzywnym nafaszerować kurczaka. Dokładnie zszyć go nicią kuchenną, by farsz nie wypłynął. Nogi związać. Tak przygotowaną tuszkę natrzeć olejem i umieścić w rękawie do pieczenia. Zawiązać rękaw, włożyć do naczynia żaroodpornego.
Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, piec około 100 minut. Pod koniec rozciąć rękaw, by skóra na tuszce się zrumieniła.
Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub buraczkami.
Przepis wychodzi wyśmienicie i soczyście. Rekomenduje z pełną odpowiedzialnością!