Dieta odchudzająca powinna dostarczać mniej kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Żeby tego dokonać, często ograniczamy spożywanie niektórych produktów. Najczęściej wybór pada na cukier. Jednak nagłe odstawienie cukru nie jest łatwe, dlatego też często szukamy zdrowszych zamienników, które możemy używać w czasie odchudzania.
Czym zastąpić cukier na diecie?
Spożywanie kawy czy herbaty to dla wielu codzienny rytuał, bez którego nie możemy prawidłowo funkcjonować. Oba te napoje zawierają substancje pobudzające. Niestety smak kawy czy herbaty nie wszystkim odpowiada, dlatego też używamy cukru. Alternatywą może być miód, który ma dużo słodszy smak. Dzięki temu możemy użyć mniejszą ilość miodu do posłodzenia naszego napoju. Miód sprawdzi się także w przypadku wypieków. Sto gramów cukru ma 400 kcal. Z kolei taka sama ilość miodu dostarcza nam 340 kcal, zatem jest to lepszy wybór na diecie. Dodatkowo miód, w przeciwieństwie do cukru dostarcza nam wiele cennych składników odżywczych. Regularne spożywanie miodu może między innymi poprawiać odporność i zmniejszyć objawy alergii. Miód działa także przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
W ostatnim czasie na popularności zyskują słodziki. W sklepach znajdziemy wiele fit produktów słodzonych właśnie słodzikami. Najczęściej stosowany jest erytrytol, który w stu gramach dostarcza nam jedynie 20-40 kcal. Jest to zatem idealny sposób na przygotowanie niskokalorycznych, a zarazem słodkich deserów. Równie często wybierany jest ksylitol, jednak w tym przypadku kaloryczność jest dużo wyższa. W stu gramach ksylitolu jest 240 kcal, zatem lepszy będzie erytrytol. Słodziki możemy kupić w większych opakowaniach, co przekłada się na lepszą cenę. Według aktualnych badań spożywanie słodzików nie jest szkodliwe, dlatego też wiele osób z nich korzysta. Jednak spożycie zbyt dużej ilości słodzików może mieć działanie przeczyszczające.
Naturalną alternatywą dla słodzików jest stewia. To roślina o dużo słodszym smaku niż cukier, a dodatkowo nie dostarcza kalorii. Oprócz słodkiego smaku zawiera wiele cennych składników odżywczych. Stewia jest pomocna w leczeniu nadciśnienia, cukrzycy, a także działa przeciwzapalnie i poprawia odporność. Stewia może być wykorzystywana zarówno do wypieków, jak i napojów. W sklepach znajdziemy stewię w proszku, tabletkach czy w formie liści. Liście przydadzą się np. w czasie przyrządzania herbaty. Cena stewii jest porównywalna do cen innych słodzików. Jednak w przeciwieństwie do nich nie dostarcza nam kalorii. Musimy mieć na uwadze to, że stewia może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami, np. tymi na nadciśnienie, cukrzycę czy alergię. Dlatego warto skonsultować z lekarzem możliwość stosowania stewii. Jeśli jednak nie przyjmujemy żadnych leków, to śmiało możemy wprowadzić stewię do naszej diety. Stewię możemy także hodować w naszych ogródkach.
Stewia sprawdza się kapitalnie, ale zwykły słodzik też jeszcze nikogo „nie zabił”