Owoce pestkowe to grupa, którą łączy podobna budowa – miękki miąższ i twarda pestka w środku. Do tej grupy zaliczamy min. śliwki, brzoskwinie, wiśnie i czereśnie. Ich szczególną cechą jest to, że posiadając pestkę danego gatunku możemy zasadzić roślinę, która będzie rodzić owoce.
Kiedyś, gdy ogrodnictwo nie było popularne, drzewa owoców pestkowych rozmnażały się właśnie w ten sposób – zwierzęta jedząc owoce, roznosiły pestki i przyczyniały się do rozwoju nowych drzew owocowych.
Owoce pestkowe – lista
- Morele – te wywodzące się z Azji owoce są źródłem żelaza, fosforu i potasu. Uprawiane w wielu krajach świata, w tym Polsce. Z moreli można zrobić przetwory (dżem, kompot, marmoladę), jeść na świeżo lub ususzyć.
- Czereśnie – mają dużo jodu, potasu, magnezu i błonnika pokarmowego, cenione przede wszystkim za swoje walory smakowe i dostępność
- Oliwki – owoc szczególnie doceniany w kuchni śródziemnomorskiej. Wykorzystuje się je do produkcji oliwy z oliwek, która ceniona jest na całym świecie za wysoką zawartość przeciwutleniaczy.
- Śliwki – bogate są w witaminę K i antyoksydanty. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspomagają trawienie.
- Brzoskwinie – cenione są za niską kaloryczność, słodki smak, oraz soczysty i miękki miąższ. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów albo baza przetworów.
- Nektarynki – odmiana brzoskwiń, która cechuje się idealnie gładką i błyszczącą skórką. Ich uprawa jest bardziej wymagająca, ponieważ potrzebują więcej słońca do prawidłowego rozwoju.
Dlaczego warto jeść owoce pestkowe?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożywanie 5 porcji warzyw i owoców o łącznej masie minimum 400 g. Pestkowce cechują się dużą różnorodnością, ich profil genetyczny i odżywczy jest zróżnicowany, więc w oparciu o ten typ owoców możemy stworzyć zbilansowaną dietę.
Owoce pestkowe – pomysły na potrawy
Owoców możemy użyć do przyrządzania deserów, wypieki takie jak ciasto ze śliwkami albo sernik z brzoskwiniami to klasyczne propozycje, którymi zachwycisz swoich gości. Jeśli chcemy jednak się pokusić o bardziej innowacyjne przepisy świetnym wyborem może się okazać choćby fantazyjny tort morelowy z kremem mascarpone
Oliwki to idealny produkt dla wszystkich amatorów kuchni śródziemnomorskiej, świetnie komponują się z serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Możemy wykorzystać je jako dodatek do pizzy lub śródziemnomorskiej sałatki makaronowej. Jeżeli nie przepadamy za ich smakiem możemy spożywać je w formie oliwy z oliwek, która bardzo dobrze nadaje się do smażenia.
Owoce pestkowe – jak przechowywać?
Najważniejszą zasadą przechowywania owoców pestkowych jest unikanie lodówki, ponieważ pestkowce poddane działaniu niskich temperatur tracą swój aromat. Najbardziej optymalna będzie temperatura pokojowa lub nieco niższa.
Więcej przepisów i informacji o owocach pestkowych znajdziesz na stronie https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%C5%BCywcze/owoce/owoce-pestkowe.html.