A gdyby tak ktoś ci powiedział, że możesz każdego dnia uraczyć swoje podniebienie i żołądek pysznym i ciepłym daniem obiadowym, jednocześnie nie przeznaczając połowy swojego życia na bezustanne robienie zakupów spożywczych, szukanie kolejnych potraw i późniejsze odtwarzanie wynalezionych przepisów? Szybkie obiady mogą być obiadami gotowymi. A nie mówimy tu jedynie o mrożonej pizzy, którą trudno nawet nazwać pizzą, skoro bardziej przypomina ona mało apetyczny placek z mnóstwem konserwantów, barwników i aromatów, które nijak nie poprawiają ani jego wyglądu, ani jego smaku.
O gotowych daniach na obiad
Wybór gotowych dań obiadowych jest teraz tak duży, że aż chce się ich próbować i aż chce się każdego dnia umieszczać na talerzu coś zupełnie innego. Przepadasz za typową polską kuchnią? Niestety jak wiadomo nie zawsze mamy czas i chęci, aby samodzielnie przygotować np. staropolskie kotlety drobiowe z sosem. W takim razie warto skupić się na daniach gotowych. Na przykład w poniedziałek zaserwuj sobie klasyczne pierogi ruskie z dodatkiem podsmażonej cebulki, we wtorek podaj zupę pomidorową z pudełka, gotując do niej jedynie trochę ryżu lub makaronu, a w środę zjedz klasyczny domowy obiad złożony z kotleta schabowego, ziemniaków i buraczków lub surówki. Gotowe dania obiadowe mogą też przenieść cię w zupełnie inne strony świata. Kuchnię włoską będą tu reprezentować wyśmienite pasty z sosami (albo też same sosy, które możesz łączyć z ulubionymi makaronami), a tę azjatycką – wymyślne pierożki z tofu lub bardzo popularne sajgonki z dodatkiem warzyw lub piersi kurczaka. Gotowymi daniami możesz raczyć się sam, a możesz też serwować je całej rodzinie. Jeżeli mają one dobry skład, śmiało podawaj je dzieciom i w ten sposób pokazuj im różnorodność kulinarnego świata, jednocześnie zapewniając im nowe kulinarne doświadczenia.
Aby te gotowce były jednak jak najbardziej wartościowe i abyś mógł je uznać za naprawdę zdrowe obiady, staraj się szukać potraw zawierających w swoim składzie jak największą ilość warzyw. Zawsze możesz też uzupełnić je jakimś innym dodatkiem. Umycie i pokrojenie pomidorków to kwestia dosłownie jednej minuty, podobnie jak wyłożenie ogórków konserwowych ze słoika albo obranie paru marchewek.